Cinergie

Collectieve inkoop leidt tot aanzienlijke kostenbesparing

Wat zijn de voordelen van collectieve inkoop van energie?

Het belangrijkste voordeel is de zekerheid van inkoop tegen de meest gunstige tarieven. En geloof me, dat leidt elk jaar weer tot aanzienlijke besparingen! Bij energie is vooral het moment van inkoop bepalend. Energieprijzen schommelen namelijk flink. Het beste is natuurlijk om een nieuw contract te sluiten als de marktprijzen laag zijn en niet te wachten tot de einddatum van je lopende contract. Daarvoor moet je goed in de gaten houden wat de markt doet en je voortdurend afvragen of het slim is om een nieuw contract aan te gaan en zo ja, voor hoe lang. Dat kan een inkoopcollectief voor je regelen.

Wat doet een inkoopcollectief precies voor je?

We nemen je vooral veel werk uit handen: je hoeft je geen zorgen te maken over energietarieven en verlenging of omzetting van contracten - wij houden de markt in de gaten en zorgen voor de meest gunstige inkoop. Kan een ondernemer zelfstandig dezelfde besparing bereiken? Ja, dat kan in principe wel, maar dan moet je er behoorlijk wat tijd aan kunnen besteden. Voordelige inkoop vereist namelijk bepaalde deskundigheid en vooral alertheid. Als je niet dagelijks de marktontwikkelingen in de gaten houdt, loop je immers het risico dat interessante koopmomenten onopgemerkt aan je voorbij gaan. Die actieve bemoeienis is voor veel ondernemers niet haalbaar. Dan is een energiecollectief een goed alternatief. 

Waar moet je op letten bij de keuze voor een collectief?

Onafhankelijkheid! Een inkoopcollectief moet de belangen behartigen van zijn leden en niet die van leveranciers. Cinergie werkt daarom met abonnementen: je betaalt een vast bedrag per maand voor onze diensten. Wij ontvangen geen provisie of commissie van energieleveranciers. Bovendien worden onze werkzaamheden gemonitord door een onafhankelijke raad van toezicht, samengesteld uit onze deelnemers. Deze raad heeft inzage in onze bedrijfsvoering en neemt deel aan de onderhandeling en besluitvorming bij nieuwe contracten. 

Maakt het uit hoe groot een collectief is?

Zoals gezegd, het moment van inkoop blijft het belangrijkste criterium voor de uiteindelijke kosten. Maar volumebundeling maakt je natuurlijk ook tot een interessante onderhandelingspartner. Door de schaalgrootte krijg je scherpere aanbiedingen en dat leidt tot lagere prijzen. Cinergie vertegenwoordigt inmiddels meer dan 900 bedrijven met een gezamenlijk energieverbruik ter waarde van €20 miljoen per jaar. Daarmee zijn we één van de grootste onafhankelijke energiecollectieven in Nederland. 

Hoe weet ik of deelname voor mij interessant is?

Wij kunnen op basis van onze kennis van de markt en onze resultaten over de afgelopen jaren nauwkeurig berekenen wat een bedrijf kan besparen ten opzichte van zijn huidige energieafrekening. Dave Lusthof is directeur van Cinergie Groep BV, een van de grootste onafhankelijke energiecollectieven in Nederland. Weten welke besparing Cinergie voor uw onderneming kan realiseren? Vraag vrijblijvend om een analyse van uw besparingsmogelijkheden via office@cinergie.nl.

Bedrijfsinterview ‘De Zaak’ -
19 december 2012, interview met Dave Lusthof