Home > Blogs/Nieuws > CO2-prijzen kelderen

CO2-prijzen kelderen

'Is dit het begin van energieprijsdalingen?'

De overheid voert vanaf 2020 een minimumprijs in voor CO2-emissierechten, waardoor elektriciteitscentrales meer gaan betalen voor hun CO2-uitstoot. De handel in CO2-emissierechten is hierdoor in 2018 al met 107% gestegen en daarmee lijkt de markt te zijn doorgeschoten. Afgelopen maand zijn CO2-prijzen namelijk met 25% gedaald. Onder invloed hiervan dalen elektriciteitsprijzen momenteel ook. Er lijkt voorzichtig een correctie te ontstaan op energieprijzen die de afgelopen maanden eenvoudigweg te hard zijn gestegen.

Fossiele bandstoffen

De prijs voor Brent olie daalde gedurende oktober met 10% en bedraagt nu $76 per vat. De kolenprijs daalde met 2,5% naar € 94 per ton en de gasprijs daalde met 5,5% naar 27,5 ct/m3 (incl. regiotoeslag).

 

Emissierechten

De CO2-prijs is met 25% gekelderd naar een niveau van € 16 per ton.

 

Elektriciteitsprijzen

De elektriciteitsprijzen zijn in oktober gemiddeld met 5% gedaald.

Inkopen tussen angst en hebzucht

De laatste tijd wordt veel geadviseerd om elektriciteitsprijzen vast te zetten, want marktprijzen stijgen zo hard. Diezelfde adviseurs riepen in 2016 dat je prijzen niet lang moest vastzetten want het werd natuurlijk alleen maar goedkoper. Nu vastzetten is regeren uit angst en in 2016 niet vastzetten is regeren uit hebzucht. Cinergie vind dat je historisch lage prijzen voor langere tijd moet vastzetten en op dure marktmomenten zoals nu niks moet doen, afwacht en desnoods contracten sluit met variabele prijzen.

 

Download de ondersteunende grafieken

 

 

Ook meer rendement uit uw energie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen enkele dagen contact met u op.

Volg ons op