Home > Blogs/Nieuws > Effect drone-aanvallen Saoedi-Arabië ebt weg

Effect drone-aanvallen Saoedi-Arabië ebt weg

'energieprijsdaling zet voort ondanks aanslag'

Vorig weekend werd de wereld opgeschrikt door drone-aanvallen op olievelden in Saoedi-Arabië. Zowel de politiek als financiële markten reageerden in paniek. Verschillende landen en groeperingen werden beschuldigd van de aanslagen en weer anderen eisten deze op. Van enig bewijs hiervoor is tot op heden niks gebleken. Vijf procent van de mondiale olieproductie was lamgelegd en daardoor schoot de oliekoers afgelopen maandag omhoog en beurskoersen omlaag.

Nog geen week later lijkt er van politieke consequenties of sancties geen sprake en naar verwachting zal de productiecapaciteit van staatoliebedrijf Saudi Aramco eind deze maand weer op niveau zijn. Op basis van verslechterende economische vooruitzichten blijft daarom de verwachting dat energieprijzen de komende tijd zullen dalen.

Fossiele brandstoffen

De trend van fossiele brandstofprijzen is dalend. Door de aanslagen werd dit patroon kortstondig en fel doorbroken, maar inmiddels zijn koersen alweer teruggezakt naar niveaus van een maand eerder. De koers van Brent-olie is momenteel $64 per vat, een ton kolen kost 73€ en de gasprijs is 22 ct/m3 (incl. regiotoeslag).

 

Emissierechten

De onduidelijkheid over de wijzigingen van het Europees emissiehandelssysteem (ETS) zorgt voor een grillig verloop van CO2-prijzen. Ten opzichte van een maand eerder is de prijs om een ton CO2 uit te mogen stoten met een paar procent gedaald naar €27. Elektriciteitscentrales betalen al jaren voor hun CO2-uitstoot en overwogen wordt dit breder door te trekken naar het bedrijfsleven en te reguleren (minimumprijzen).

Elektriciteitsprijzen

De actuele marktprijzen voor elektriciteit zijn op 20 september 2019 als volgt:

Elektriciteitsprijzen Piek Dal
2020  6,10 4,90
2021  6,00 4,65
2022  6,15 4,60


Download het marktrapport hier.

 

Ook meer rendement uit uw energie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen enkele dagen contact met u op.

Volg ons op