Home > Blogs/Nieuws > Energiemarkt op korte termijn in de greep van Corona en OPEC

Energiemarkt op korte termijn in de greep van Corona en OPEC

'heb niet de angst om de boot te missen, prijzen dalen verder'

De verspreiding van het Coronavirus in Europa trekt steeds meer een wissel op het openbare leven en heeft geleid tot het instorten van beurskoersen. Daar bovenop komt het machtsspel tussen de OPEC + landen: Saudi-Arabië en Rusland, waardoor de oliekoers inmiddels met 35% is gedaald van 55 naar 36 dollar per vat.

Op korte termijn is de (energie)markt in de greep van Corona en een ruziënd OPEC-kartel. Het onderliggend fundament voor de middellange termijn is echter ook negatief, doordat:

  • Het gasaanbod stijgt door Schalie-productie in de Verenigde Staten
  • Het gasaanbod stijgt door Nordstream II (nieuwe pijplijn van Rusland naar Europe)
  • Het elektriciteitsaanbod stijgt door meer zonnepanelen en windmolens
  • De vraag naar gas daalt door warm winterweer en het verbod op gas in nieuwbouwwoningen
  • Er steeds meer handhaving is op de energiebesparingsplicht
  • De energiebelastingen exorbitante zijn verhoogd
  • De economische vooruitzichten (steeds verder) verslechteren

Energieprijzen zitten in een dalende trend en er is weinig reden om aan te nemen dat dit in de nabije toekomst zal veranderen. Als Corona zich uiteindelijk oplost en OPEC de gelederen weer sluit, zullen marktprijzen ongetwijfeld herstellen. Het onderliggende sentiment blijft echter dalend. Angst om ‘de boot te missen’ is dus onnodig en het advies is elektriciteit- en gasprijzen voor de komende jaren niet te vroeg vast te leggen. Het is wel verstandig een klik-contract te sluiten, zodat je kan wachten met het fixeren van energieprijzen maar wel snel kan reageren op onverwachte marktprijsbewegingen.

Fossiele brandstoffen

De koers voor Brent-olie is met 35% gedaald naar $36 per vat. De prijs voor steenkool en aardgas zijn met 7% relatief een stuk minder gezakt. Een ton steenkool kost momenteel €58 per ton en een kuub aardgas minder dan 16 eurocent incl. regiotoeslag. De gasprijs is inmiddels fors lager dan waarvoor de afgelopen 15 jaar is ingekocht, wat betekend dat op gas een inkoopbesparing mogelijk is voor het bedrijfsleven.

 

Emissierechten

CO2-prijzen verhandelen op eenzelfde niveau als vorige maand van ongeveer €24 per ton.

Elektriciteitsprijzen

In tegenstelling tot fossiele brandstofprijzen zijn elektriciteitsprijzen de afgelopen 30 dagen slechts 2,5% in prijs gedaald. Elektriciteitsprijzen zijn daarmee nog een stuk hoger dan de prijzen waarvoor de afgelopen jaren is ingekocht en van een inkoopbesparing is dan ook nog geen sprake. De marktprijzen op 11 maart 2020 zijn als volgt:

Elektriciteitsprijzen Piek Dal
2021 4,80 3,75
2022 5,15 3,90
2023 5,40 3,90

 

Download hier het volledige marktrapport.

Ook meer rendement uit uw energie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen enkele dagen contact met u op.