Home > Blogs/Nieuws > Energieprijsdaling versnelt

Energieprijsdaling versnelt

'voorlopig geen signalen voor herstel'

Energieprijzen dalen al enige tijd, maar de afgelopen weken een stuk harder. Aanleiding hiertoe is de (verwachte) vertraging van de economische groei. De dreigende handelsopstelling van President Trump richting verschillende naties doet de wereldeconomie natuurlijk geen goed. Alle signalen staan op rood en er is voorlopig geen reden waarom energieprijzen niet verder zullen dalen.

Fossiele brandstoffen

De koers voor Brent-olie en de gasprijs daalden afgelopen maand met maar liefst 12% terwijl de kolenkoers 5% heeft ingeleverd. De oliekoers is nu ongeveer $62 per vat, een ton kolen kost 67€ en de gasprijs is 21 ct/m3 (incl. regiotoeslag).

 

Emissierechten

De afgelopen twee jaar zijn CO2-prijzen onophoudelijk gestegen met als belangrijkste drijfveer de wettelijke minimumprijs die de overheid vanaf 2020 wil instellen. Begin deze week werd bekend dat het kabinet een minimumprijs beoogt van 12,30 euro. Dit ligt ver onder de actuele marktprijs waardoor de CO2-prijs direct met 7% terugviel naar een niveau van € 25 per ton. Gezien het koersverloop is er de komende tijd voldoende ruimte voor verdere koersdaling.

Elektriciteitsprijzen

De actuele marktprijzen voor elektriciteit zijn op 5 juni 2019 als volgt:

Elektriciteitsprijzen Piek Dal
2020  5,90 4,60
2021  5,80 4,45
2022  6,00 4,40


Download het hele marktrapport hier.

 

Ook meer rendement uit uw energie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen enkele dagen contact met u op.

Volg ons op