Home > Blogs/Nieuws > is het écht allemaal goud wat er blinkt?

is het écht allemaal goud wat er blinkt?

'kans op daling energieprijzen groter dan op stijging'

Eind maart bereikten financiële- en grondstofmarkten hun dieptepunt als gevolg van de toch al verslechterde economische vooruitzichten verder versterkt door de corona-crisis. Sindsdien hebben overheden wereldwijd biljoenen in de economie gepompt en dat geld vind zijn weg naar de beurs en zorgt voor aandelenindices die bijna terug zijn op een pre-corona niveau. Ook de oliekoers heeft zijn stabiliteit hervonden tussen $40 en $45 per vat nu OPEC met productiebeperkingen vraagaanbod in balans heeft weten te brengen. Maar is het dan echt allemaal goud wat er blinkt?

"Nee”. Het IMF voorspelt voor 2020 een krimp van de Nederlandse economie met 7,7%. De werkloosheid is in juni in recordtempo opgelopen naar 4,3%. Nu de steunpakketten aflopen waarmee arbeidsplaatsen behouden bleven, zal de werkloosheid verder stijgen. Van economische grootmachten zoals Amerika zijn dit soort statistieken overigens nog veel dramatischer. Over het aantal coronabesmettingen maar te zwijgen, want dat stijgt wereldwijd sneller dan ooit! 

Beleggers lopen duidelijk op de muziek vooruit, want we zijn er nog lang niet. Maar wat betekend dat voor elektriciteit- en gasprijzen en de inkoopposities voor 2021 en daarna?

Elektriciteitsprijzen

Elektriciteitsprijzen zijn de afgelopen paar maanden gestegen en sinds anderhalve week weer iets teruggezakt. Deze volatiliteit wordt veroorzaakt door CO2-prijzen dit tot 30 euro per ton zijn opgelopen. De industrie, luchtvaart en elektriciteitscentrales moeten CO2-quota kopen om hun uitstoot te legaliseren. Daarmee zijn CO2-emissies een belangrijk onderdeel van de kostprijs van elektriciteit. Sommige marktpartijen speculeren momenteel dat de EU het emissiehandelssysteem zal hervormen, het beschikbare quotum zal verlagen en zo CO2-prijzen zal opdrijven. Fundamenteel is er op dit moment echter geen reden voor hogere CO2-prijzen, want de uitstoot is door Corona vooralsnog 15% lager dan normaal. Als CO2-prijzen dalen, dan volgen elektriciteitsprijzen direct. 

Elektriciteitsprijzen Piek Dal
2021 4,70 3,70
2022 5,05 3,90
2023 5,35 4,00

 

Gasprijzen

Gasprijzen blijven onveranderd laag op een niveau van circa 15 cent/m3 inclusief regiotoeslag. De gasprijzen zijn historisch gezien al erg laag, maar er blijft ruimte voor verdere prijsdaling zeker nu de gasvoorraden langzaamaan vol raken.

 

Technische analyse

Het inkoopbesluit om elektriciteit- en gasprijzen vast te klikken of toch nog te wachten, is een uitdaging in deze turbulente tijden. Een technische analyse naar de trend van de prijsontwikkeling kan hierbij ondersteuning bieden. Sinds eind 2018 is de trend voor elektriciteit- en gasprijzen duidelijk dalend. Door de prijsstijging van de afgelopen twee maanden hebben zowel elektriciteit als gas de bovenste trendlijn geraakt, maar zijn hier uiteindelijk niet uitgebroken. Sinds anderhalve week dalen energieprijzen weer.


open hier het marktrapport met hierin o.a. de trendanalyses.


Inkoopadvies

Door de stijging van met name elektriciteitsprijzen komt de beslissing om te wachten met het vastklikken van prijzen voor 2021 onder druk te staan. Uit deze fundamentele- en technische marktanalyse blijkt echter dat de kans groter is dat energieprijzen zullen dalen. Het inkoopadvies blijft daarom te wachten met het vastklikken van elektriciteit- en gasprijzen voor 2021. De prijsdaling van de afgelopen anderhalve week geeft wat dat betreft wat extra lucht en vertrouwen.

Ook meer rendement uit uw energie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen enkele dagen contact met u op.