Home > Blogs/Nieuws > Marktupdate eerste kwartaal 2019

Marktupdate eerste kwartaal 2019

'Energieprijzen dalen door economische onzekerheid'

Na drie opeenvolgende jaren van forse energieprijsstijgingen lijkt het tij gekeerd. Economen voorspellen inmiddels een vertraging van de economische groei en mogelijk zelfs een recessie. Het negatievere sentiment wordt versterkt door de onzekerheid rondom een mogelijke no-deal Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China die hardnekkig aanhoudt. Marktomstandigheden die ongunstig zijn voor het economisch klimaat, maar goed nieuws voor energieprijzen want de kans is groot dat die verder zullen dalen.

Een vertraging van de economische groei gaat in de regel gepaard met dalende grondstofprijzen en dat is precies wat we de afgelopen twee kwartalen hebben gezien. Zowel de elektriciteit- als gasprijs ligt alweer 20% onder het hoogste prijspeil van 2018.

Fossiele brandstoffen

In contrast met voorgaande is de koers van Brent-olie het eerste kwartaal wel gestegen van $60 naar $70 per vat. Dit heeft echter geen economische grondslag, maar wordt veroorzaakt door de onrust in Libië en recente gevechten ten zuiden van Tripoli. Ook de productiebeperkingen door oliekartel OPEC zorgen voor hogere oliekoersen. De prijs voor een ton kolen is sinds begin dit jaar wel gedaald en noteert momenteel € 76 per ton. De vraag naar kolen is sterk afhankelijk van de Chinese economie en ook hier zijn de vooruitzichten verslechterd. De prijs voor aardgas is 24 ct/m3 (incl. regiotoeslag).

 

Emissierechten

Vanaf 2020 voert de overheid een minimumprijs in voor CO2 en sinds de Provinciale Statenverkiezingen lijkt de politiek eensgezind over verdere CO2-beprijzing voor de industrie. In vergelijking tot twaalf maanden geleden is de CO2-prijs hierdoor verdubbelt naar € 24 per ton.

Elektriciteitsprijzen

De actuele marktprijzen voor elektriciteit zijn op 8 april 2019 als volgt:

Elektriciteitsprijzen Piek Dal
2020  6,35 4,85
2021  6,25 4,60
2022  6,25 4,55


Download het marktrapport hier.

Ook meer rendement uit uw energie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen enkele dagen contact met u op.

Volg ons op