Home > Blogs/Nieuws > Marktupdate november 2018

Marktupdate november 2018

'Geopolitiek domineert financiƫle markten'

Energieprijzen maken pas op de plaats. Niet de reële economische fundamenten, maar geopolitieke invloeden houden de oliekoers in hun greep. Weten Donald Trump en Xi Jinping een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China te voorkomen? Zijn de OPEC-landen en Rusland bereid de olieproductie fors terug te schroeven? Vragen die op dit moment de richting op financiële markten bepalen.

Na eerdere stijgingen hebben elektriciteit- en gasprijzen pas op de plaats gemaakt. De economische vooruitzichten voor 2019 blijven echter goed, dus een sterke daling van energieprijzen ligt niet in de lijn der verwachtingen.

Fossiele brandstoffen

Fossiele brandstoffen zijn in november opnieuw gedaald. De koers voor Brent olie is nog maar $63 per vat, een ton kolen kost € 85 per ton en de gasprijs is 27 ct/m3 (incl. regiotoeslag).

 

Emissierechten

Na de zware daling van de CO2-prijs in oktober is afgelopen maand de CO2-prijs toch weer gestegen naar een niveau van € 21 per ton. Hieraan ten grondslag ligt het voornemen van de overheid om vanaf 2020 een minimum CO2-prijs in te voeren.

Elektriciteitsprijzen

De elektriciteitsprijzen eindigen november nagenoeg onveranderd ten opzichte van vorige maand.

Elektriciteitsprijzen Piek Dal
2019   6,95 (+1%) 5,40 (-1%)
2020  6,55 (+2%) 4,85 (-1%)
2021  6,25 (+1%) 4,45 (-1%)

 
Download volledige marktreview

 

 

Ook meer rendement uit uw energie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen enkele dagen contact met u op.

Volg ons op