Home > Blogs/Nieuws > Opleving energieprijzen ondanks rampscenario OESO

Opleving energieprijzen ondanks rampscenario OESO

'wereld stevent af op diepste recessie in honderd jaar'

De versoepeling van de Corona‐maatregelen leidt vooralsnog niet tot een nieuwe uitbraak en dat is gunstig voor sectoren die hierdoor hun economische activiteiten kunnen hervatten. Van de overheid mogen we deze zomer op vakantie. En vorige week hebben OPEC en enkele bondgenoten hun productiebeperking verlengt van 9,7 miljoen vaten olie per dag. Al met al reden voor een “optimistische” stemming op financiële markten met een AEX die hard op weg is om alle Coronaverliezen goed te maken en een oliekoers die inmiddels is herstelt van $20 naar $40 per vat. Het is echter de vraag of dit herstel duurzaam is?

OESO voorspelt dat we afstevenen op de diepste wereldwijde recessie in honderd jaar. "Tegen het eind van 2021 zal het verlies van inkomen eerdere recessies buiten oorlogstijd van de afgelopen honderd jaar overtreffen. Dat heeft ernstige en langdurige consequenties voor mensen, bedrijven en overheden", aldus OESO‐hoofdeconoom Laurence Boone.

Het advies van Cinergie blijft daarom vooralsnog te wachten met het vastleggen van energieprijzen.

Fossiele brandstoffen

De koers voor Brent‐olie is gestegen tot net boven $40 per vat en een ton steenkool wordt verhandeld op een niveau van ongeveer €54,5 per ton. Als gevolg van de hoge voorraden steeg de gasprijs niet in tegenstelling tot andere fossiele brandstoffen en handhaaft een niveau van circa 15 cent per m3 incl. regiotoeslag.

 

Emissierechten

CO2‐prijzen zijn al een hele tijd instabiel en verhandelen momenteel op circa €23 per ton (+14%).

Elektriciteitsprijzen

In mei zijn elektriciteitsprijzen per saldo 2% gestegen. De marktprijzen op 9 juni zijn als volgt:

Elektriciteitsprijzen Piek Dal
2021 4,70 3,50
2022 5,05 3,80
2023 5,30 3,85


Download hier het volledige marktrapport.

Ook meer rendement uit uw energie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen enkele dagen contact met u op.