Home > Blogs/Nieuws > Als je geschoren wordt moet je stilzitten

Als je geschoren wordt moet je stilzitten


“Als je geschoren wordt moet je stilzitten….” luidt een eeuwenoude beleggersuitspraak. Grondstofprijzen stijgen wereldwijd momenteel op onnavolgbare wijze met als gevolg dat:

  1. Partijen met spotprijzen hun energiekosten nu al bijna zien verdubbelen;
  2. Bedrijven met een zonnepark veel van hun SDE+ subsidie eind dit jaar moeten terugbetalen;
  3. Afnemers met vaste energieprijzen aan het einde van de looptijd waarschijnlijk ook veel meer gaan betalen, tenzij…

Het tempo waarin grondstofprijzen, maar bijvoorbeeld ook huizenprijzen stijgen is onhoudbaar. De inflatie die hierdoor ontstaat moet uiteindelijk beteugelt worden met hogere rentetarieven. En dat zou veel huizenbezitters, maar ook landen met een zwakkere economie en hoge schuldenlast, zwaar in de problemen brengen.

Vroeg of laat zullen grondstofprijzen normaliseren, maar de vraag is wel of dit gebeurt voordat wij als collectief elektriciteit- en gasprijzen moeten vastklikken voor 2022. Voorlopig is het verstandig verdere prijsontwikkelingen rustig af te wachten.

Elektriciteitsprijzen

Elektriciteitsprijzen zijn in juni fors gestegen waarbij future-prijzen aanmerkelijk goedkoper zijn dan spot. De markt spreekt hiermee in feite zijn twijfel uit of de hoge marktprijzen langdurig houdbaar zijn. Marktprijzen op 23 juni 2021 zijn als volgt:

Elektriciteitsprijzen Piek Dal
2022 7,55 6,55
2023 6,55 5,80
2024 6,25 5,30

 

Download hier het marktrapport >>

Fossiele brandstofprijzen

Brentolie wordt momenteel verhandeld op ongeveer $75 per vat. De prijs voor steenkool is inmiddels bijna 85€ per ton en voor aardgas 26 ct. per m3 (incl. regiotoeslag). Dit is opnieuw een stijging van ruim 10% ten opzichte van vorige maand.

CO2-prijzen

De prijs voor CO2-emissierechten staat met 54€ per ton op het hoogste niveau ooit sinds de invoering hiervan door de Europese Commissie. Door CO2-quotum uit de markt te nemen, drijft de EU CO2 en elektriciteitsprijzen op als stimulans om te verduurzamen.

Ook meer rendement uit uw energie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen enkele dagen contact met u op.